Bliny z mąki gryczanej

Bliny z mąki gryczanej

Bliny z mąki gryczanej

Bliny z mąki gryczanej


Składniki:

2 szklanki mąki gryczanej

2,5 szklanki mleka

1/2 łyżeczki cukru

5 dkg drożdży

2 jajka

5 dkg masła

sól

olej

kawior

kwaśna śmietana

Wykonanie:

1. Drożdże łączymy z mlekiem i cukrem, następnie dodajemy 3 łyżki mąki. Całość zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie dodajemy jajka.

2. Łączymy pozostałą mąkę z masłem i wyrabiamy ciasto odkładamy do wyrośnięcia(około 1h). Po wyrośnięciu smażymy małe placuszki.

3. Podajemy z kwaśną śmietaną i kawiorem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.