Sernik ze śliwkami

sernik ze śliwkami

 

Sernik ze śliwkami

Składniki:

3 serki homogenizowane [po 150 gram]

200 ml śmietany kremówki

4 łyżeczki żelatyny

6 łyżek cukru pudru

1/2 kg śliwek

5 dkg płatków migdałowych

1/2 opakowania biszkoptów

Wykonanie:

1. Żelatynę dajemy do wrzącej wody(1/3 szklanki) podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie żelatynę łączymy z serkami homogenizowanymi.

2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do serka.

3. Śliwki płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy pestki i kroimy na pół.

4. Śliwki zasypujemy 2 łyżkami cukru i zostawiamy na 1/2 godziny.

5. Foremkę wykładamy folią spożywczą, układamy biszkopty i dajemy śliwki.

6. Na śliwki wykładamy masę serową. Ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin.

7. Na koniec posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi(płatki migdałowe prażymy na suchej patelni).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.