Drożdżówka z borówką amerykańską

Drożdżówka z borówką amerykańską

Drożdżówka z borówką amerykańską

Drożdżówka z borówką amerykańską

Składniki:

1/2 kg mąka

1 kostka masła

3 jajka

1 szklanka mleka

5 dkg drożdży

1 cukier waniliowy

5 dkg cukru

30 dkg borówki amerykańskiej

cukier puder

Wykonanie:

1. Mieszamy razem drożdże, łyżkę cukru i mleko(tworzymy rozczyn) .

2. Dajemy rozczyn, jajka, cukier waniliowy i 1/3 stopionego masła do przesianej mąki.

3. Wyrabiamy ciasto, następnie wałkujemy je i smarujemy pozostałym masłem.

4. Składamy brzegi ciasta do środka(czynność powtarzamy 3 razy).

5. Dajemy do lodówki na godzinę.

6. Ciasto wałkujemy(na grubość 1.5 cm) i kroimy na kwadraty.

7. Składamy, układamy borówki, pieczemy w temperaturze 200 st przez około 20 minut.

8. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.