Ciasto z dyni a’la piernik

Ciasto z dyni a'la piernik

Ciasto z dyni a’la piernik

Ciasto z dyni a’la piernik

Składniki:

2 szklanki mąki

2 szklanki utartej dyni

1.5 szklanki cukru

2 łyżeczki sody

3/4 szklanki oleju

2 jajka

5 dkg migdałów

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

szczypta soli

Wykonanie:

1. Opłukaną dynię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę przesianą z sodą, cynamonem i gałką muszkatołową.

3. Ciasto mieszamy z potartą dynią i wykładamy na blaszkę(blaszkę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia).

4. Wierzch ciasta posypujemy słupkami migdałowymi i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.